Tüp Bebek (IVF) ve Üreme Sağlığı Merkezi

Tüp Bebek (IVF) ve Üreme Sağlığı Merkezi

Bölüm Hakkında

Tüp Bebek [IVF] Merkezleri, başarısızlıkla sonuçlanmış tüp bebek vakalarından ileri yaştaki kadınların anne olmasına, şiddetli erkek kısırlığından tekrarlayan düşüklere kadar farklı birçok konuya uzman ekibiyle çözüm bulmaya çalışmaktır. Tüp bebek tedavisi başarısı için yoğun çaba harcayan ve bu anlamda önemli araştırmalar yapan ekibimiz, bunun yanı sıra genetik hastalık riski bulunan ailelerde preimplantasyon genetik tanı yöntemlerini de uygulamaktadır.

İNFERTİLİTE (KISIRLIK) NEDİR?

Düzenli cinsel ilişkiye rağmen (haftada 2-3 kez) herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmaksızın, 1 yıl boyunca gebe kalamama durumuna infertilite (kısırlık) denir. Böyle bir durumda gebe kalabilmek için doktora müracaat edilmelidir. Ancak aşağıdaki gibi bazı durumlarda 1 yıl beklemeye gerek yoktur;

Kadının yaşının ileri olması
Düzensiz adet kanamaları
Düşük öyküsünün  bulunması
Geçirilmiş pelvik enfeksiyonların olması
Erkekte prostat enfeksiyonu
Testislerin normalden çok küçük olması

Ayrıca tüp bebek yöntemleri ailede genetik geçişli bir  hastalığın olması durumunda sağlıklı bebek için de uygulanır. Örneğin; B-talasemi, Kistik Fibrosis, Orak Hücre Anemisi, Hemofili, Muskuler Distrofiler, Frajil X… vb. İnfertilitenin toplumda görülme oranı %20'dir. Kadın ve erkekte eşit sıklıkta olduğu gözlenmiştir. Merkezimizde infertilitenin nedenine göre uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Genel Olarak Üreme Sağlığı Merkezimizde Yapılan İşlemler

ICSI (İntra Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu): Mikro iğneler yardımıyla spermin yumurta içine enjeksiyonudur.

IVF (İnVitro Fertilizasyon): Yumurta ile spermin uygun hazırlık işlemleri sonrasında döllenme amacıyla bir arada inkübasyonudur.

Assisted Hatching: Embriyonun çevresindeki kabuğun (zona pellusida) inceltilmesidir. Böylece embriyonun tutunma şansı  ve gebelik olasılığı arttırılır. Merkezimizde bu işlem  lazer cihazı ile uygulanır. Embriyodan biyopsi yöntemi ile alınan hücrenin incelenmesi ile genetik yapısı hakkında bilgi alınmasıdır. Bu analiz sonucuna göre transfer için uygun embriyo seçilir.

Embriyo Dondurma: Merkezimizde transfer sonrası kalan kaliteli embriyolar vitrifikasyon yöntemi ile dondurulmaktadır.

Mikro TESE: Mikroskop yardımıyla  testisten operasyonla doku alınarak sperm elde edilmesidir. Semeninde sperm olmayan ya da canlı sperm gözlenmeyen hastalarımıza uygulanır.

Sperm Dondurma: Testisten ameliyatla elde edilen spermler dondurularak saklanabilmektedir.

Spermiogram: Sperm sayımı, hareketlilik, morfoloji (görünüm) ve vitalite (canlılık) değerlendirilmeleri merkezimizde uygulanmaktadır.

IUI (İntrauterin inseminasyon): Swim-up yöntemi ile hazırlanan  spermin rahim içine verilmesidir. Aşılama olarak ta adlandrılır.

Laparoskopi: Özel kamera sistemleri ile karın içine göbek bölgesinden ve iç çamaşırı çizgisi altında kalan bölgelerden yarım santimetrelik kesiler yapılarak girilmekte ve bütün cerrahi işlem, özel donanımlı bir video sistemi ile yapılmaktadır.

Laparoskopi işlemi günümüzde aşağıdaki durumlarda uygulanır;

Kısırlık tanı ve tedavisinde,
Endometriozis tanı ve tedavisinde,
Dış gebelik,
Rahim çevresindeki yapışıklıkların giderilmesi,
Yumurtalık kistlerinin, uterus myomlarının tedavisinde,
Tüp ligasyonunda,
Kronik kasık ağrısı gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanım alanı bulmaktadır. 

Hastaların çok büyük bir kısmı aynı gün içinde, işlemden 2–3 saat sonra taburcu edilmekte ve 6–8 saat sonra sıvı gıdalarla başlanacak şekilde yemek yenilmesine izin verilmektedir. Kozmetik olarak da laparoskopik yöntemler açık yapılan cerrahi işlemlere göre daha üstündür.

Histeroskopi: Histeroskopi, laparoskopi gibi fakat daha ince kamera sistemleri ile rahim ağzının, uterus (rahim) içinin ve tüp ağızlarının incelenmesi işlemidir. Böylece rahim içinde anormal kanamaya ve düşüğe neden olan veya gebelik gelişimine engel olabilecek sorunlar saptanabilir ve giderilebilir.

Histeroskopi ile yapılan işlemler şunlardır:

Rahim içini gözetlemek için tanı amaçlı kullanılması
Rahim içi duvarından görerek biyopsi yapılması
Rahim içinden kanamaya neden olan polip ve myomların çıkartılması
Rahim içinde bulunan ve rahmi ikiye bölerek hacminin azalmasına neden olan gebelik duvarlarının ortadan kaldırılması
Rahim içi yapışıklıkların giderilmesi

Histeroskopi işleminin adet kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile 12. gün arası yapılması uygundur. Ofis histeroskopisi işlemleri kapsamında kısırlık, adet düzensizlikleri, rahim kanalı ve rahim içi bezi hastalıklarının tanı ve tedavileri eş zamanlı yapılabilmektedir.

HSG (Histerosalpingografi); rahim içi ve tüplerin incelenmesini sağlayan bir testtir. Bu tetkik radyoloji bölümünde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından yapılır. Tetkik esnasında rahim içine verilen özel radyoopak madde sonrasında birkaç defa film çekilerek rahim içi ve tüplerin anatomik yapısı saptanır, tüplerde tıkanıklık olup olmadığına bakılır.