Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Mideye cerrahi teknik ile muz şeklinin verilmesi ve bir kısmının alınması işlemine tüp mide ameliyatı denir. Gelişen teknoloji sayesinde laporaskopik teknikle yapılır. Mide boyutu küçüldüğü için gıda alım miktarı azalır. İnsülin direncinin kırılması ve kilo verme gibi birçok avantajı bulunduğu için tercih edilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Beden kitle indeksi 35 üzeri ve cerrahi operasyon için engel olabilecek herhangi bir matabolik hastalığı olmayan kişilere uygulanabilir. İleri derecede diyabeti bulunan ve kontrol edilemeyen reflüsü olan kişilere tavsiye edilmez. Tüp mide ameliyatı için ilk olarak doktor kontrolü yapılır ve bu kontrol sırasında kişinin rutin kan tetkikleri uygulanır.

İleri derecede psikolojik rahatsızlığı bulunanlar, anestezi almak için uygun olmayanlar, ameliyat sonrasında beslenme ve yaşam tarzını değiştiremeyecek hastalar, ciddi endokrin rahatsızlığı bulunanlar, bir yıl içerisinde hamile kalmayı düşünenler ve zararlı madde bağımlılarına operasyon yapılamaz.

Komplikasyon riski minimum düzeyde olan bir işlem olmasına rağmen hasta operasyon için uygun kriterleri taşımıyorsa ameliyat edilmemelidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Süresi Nedir?

Operasyon süresi ortalama 90 dakikadır. Ameliyat süresi, işlemi yapan cerrahın tecrübesine, ameliyat tekniğine ve midenin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Doktor gerekli kontrolleri yaptıktan sonra ameliyat süresi hakkında detaylı bilgi verebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Ameliyat sırasında mide boyutu küçültülürken açlık hormonunun salgılanması da azaltılır. Bu sayede kişinin iştahı azalır ve kilo vermeye başlar. Ameliyat sonrası ilk aylarda hızlı bir kilo verme dönemine girilir. İlk ay ortalama 15-20 kilo verilirken ikinci ay 10-5 kilo arasında değişir. İlk altı ay toplamda 40 kilo verilmesi beklenir. Verilen kilo oranının artması kişinin diyetine ve egzersiz programına uyması ile değişebilir.

İlk 6 ay sonunda hedeflenen kilonun en az %60 oranında verilmesi önemlidir. Hedeflenen oranda kilo verilmesi sağlanamazsa araştırma yapılmalıdır. Kilo verirken dengeli ve dikkatli olmak hayat standardının korunmasını sağlar.

Tüp Mide Ameliyat Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Ameliyat 18-65 yaş arasındaki sağlıklı her bireye uygulanabilir. Üst yaş sınırını dünya sağlık örgütü bazı çalışmalar sonucunda belirlemiştir. 65 yaş ve sonrasında kişinin metabolik hastalıkları arttığı için bu operasyon daha riskli olabilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Ameliyat öncesi ve sonrası beslenme programları hayati derecede önemlidir. Özellikle operasyon gıda emilimini azalttığı için kişi diyetinde ihtiyacı olan tüm mineral ve vitamini almaya özen göstermelidir. İlk hafta sadece sıvı gıdalar tüketilir. İkinci hafta püre halindeki besinler alınabilir. 3 ay sonunda et türü besinler alınabilir. Tüp mide ameliyatı işleminde mide tüp şekline getirildiği için vücudun midenin yeni şekline uyum sağlamasına izin verilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Herkese Uygulanabilir mi?

Morbid obez yani beden kitle indeksi 35-40 arasında olan kişiler bu operasyon için uygundur. 40 ve üzeri olan hastalarda ameliyat uygulanması riskli olduğu için hasta ilk olarak belirlenen kiloya inmelidir. Diyet ve egzersiz programı ile beden kitle indeksi operasyon sınırına getirildikten sonra bu ameliyatı olabilir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrasında Normale Dönüş Süreci Nasıldır?

Operasyon laporaskopik uygulandığı için normale dönüş süreci çok hızlı ve konforludur. Kapalı ameliyatta karın bölgesinde bulunan kaslar ve dokulara zarar verilmez. Bu sayede hasta kısa sürede normal hayata döner. İlk gün hasta mobilize edilir ve ayağa kalkar. 24 saat sonra drenler çıkartılır ve hasta taburcu edilir. Hafif sızlama ve baskı şeklinde gelişen ağrılar ilaç tedavisi ile giderilir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?

Laparoskopik uygulamada karın bölgesinde 4 adet 1 santimetrelik ince kesiler atılır. Bu kesilerden kameralı cihaz ile girilir. Ameliyattan sonra etkili yara bakımı ile kesiler 2 ay içerisinde silikleşir. İz kalması söz konusu değildir.  Komplikasyon gelişirse yara izi yeterince iyileşemez ve iz kalır. Bu nedenle ameliyat sonrası bakım önemlidir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Ağrı Oluyor mu?

Gelişen teknoloji ve değişen ameliyat teknikleri sayesinde cerrahi operasyonlarda mümkün olduğu sürece minimum doku hasarı yapılır. Kapalı uygulanan tüp mide ameliyatı işleminde de abdominal bölgeye zarar verilmez. Bu nedenle hastanın ağrısı yok denecek kadar azdır. Özellikle lokal anestezi için uygulanan ilaçların etkisi en az 10 saat sürer. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrı minimum düzeydedir.

Tüp Mide Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyesi Yapılıyor Mu?

Operasyon sonrası düzenli doktor kontrolleri yapılır. Bu kontrollerde uygulanan kan tetkiklerinde vücut değerlerinde herhangi bir sorun ile karşılaşırsa vitamin ve mineral takviyesine başlanır. Ancak hasta sağlıklı ve vücuttaki depoları dolu ise takviyeye ihtiyaç duyulmaz. Gıda emiliminin azalmasına bağlı olarak yeterli vitamini alamayan kişilerde halsizlik başlar. İlk altı ay içerisinde ileri derecede halsizlik yaşayan kişiler doktor kontrolü yaptırarak vitamin takviyesine başlayabilir.

Tüp Mide Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Hastane yatış süresi hastanın ağrı eşiğine ve operasyonun başarısına bağlıdır. Operasyon süresi kısa süren ve komplikasyon gelişmeyen kişilerde 24 saat hastane yatışı yeterli olabilir. Ancak genel olarak bakıldığında 3 gün hastane yatışı olabilir. Hasta kendini iyi hissetmezse ve ağrıarı ile baş edemeyeceğini düşünürse bu süre uzatılabilir.

Bazı hastaneler işlem maliyetini artırmak için hastanede kalış süresini uzatabilirler. Böyle durumlarda mağdur olmamak için ameliyat öncesinde doktorunuza danışabilirsiniz. Tüp mide ameliyatı uzun süre hastane yatışı gerektiren bir işlem değildir. Doktorunuz gereken kontrolleri yaptırdıktan sonra ne kadar kalmanız gerektiği hususunda sizi bilgilendirir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Operasyon sırasında hem içerden hem de vücudun dışından dikiş atılır. İçerdeki dikişler midenin yeni şeklinin korunması için uygulanır. Bu dikişlerin iyileşmesi için 15 gün gereklidir. Dışarıda bulunan küçük kesiler ise 1 hafta gibi bir sürede iyileşir. Dikiş yerlerinin sızlamaması ve tam iyileşmenin sağlanması için 1 ay gereklidir.