Önemli hastalıkların habercisi olabilir: Kansızlık ciddiye alınmalı

Önemli hastalıkların habercisi olabilir: Kansızlık ciddiye alınmalı

Önemli hastalıkların habercisi olabilir: 	Kansızlık ciddiye alınmalı

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, 'halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı' gibi sorunlarla kendini gösteren kansızlığın (anemi), müdahale edilmediği takdirde ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Ülüş, Türkiye'de kadınların yaklaşık yüzde 40'ında, erkeklerin ise yüzde 20'sinde kansızlık sorunu olduğunu kaydetti.

Halk arasında ‘kansızlık’ olarak bilinen anemi, organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığında ortaya çıkan bir sağlık sorunu. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında bulunan oksijenin taşınmasını ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalmasıyla kendini belli eden kansızlık, mide ve bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok önemli hastalığın habercisi olabiliyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, kansızlık sorununun kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

ÇOCUKLARDA GELİŞİMİ YAVAŞLATIYOR

Halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda şekil bozukluğu, saçlarda dökülme, toprak veya buz yeme gibi belirtilerle kendini belli eden kansızlığın, kan tahliliyle belirlendiğini belirten Uzm. Dr. Ülüş, "Özellikle demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık durumunda, çocuklarda yürüme, oturma, konuşmada gecikme ve öğrenmede güçlük görülmektedir. Ayrıca kansızlık nedeniyle psikolojik değişimler de görülmektedir. Aşırı sinirlilik hali ve sonuçta sosyal hayattan kopma gibi nedenlerin altında kansızlık olabilmektedir. Kansızlık tedavi edilmediğinde zamanla başka sorunlara yol açmaktadır" diye konuştu.

KANSER TÜRLERİNİN HABERCİSİ OLABİLİR

Uzm. Dr. Ülüş, "Kansızlık zamanında müdahale edilmediği takdirde birçok sağlık sorununun başlamasına neden olmaktadır. Kansızlığın kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40, erkeklerde ise yaklaşık yüzde 20’dir. Kansızlık, pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle öncelikle altta yatan hastalığın belirlenmesi ve tedavinin de buna göre yapılması gerekir. Vücuttaki demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan kansızlık çok sık görülmektedir. Alyuvarların yıkımına bağlı olarak oluşabilir, B12 veya folik asit eksikliğinde de gelişebilmektedir. Erkeklerde mide, bağırsak ve prostat kanserleri ile kadınlarda rahim kanserinin belirtisi olan kansızlık, kimi zaman da kemik iliği kanserinin habercisidir. Basit bir hastalık olarak algılandığında ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir" dedi.

KIRMIZI ET VE MEYVE TÜKETİLMELİ

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığın giderilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Hayvansal besinlerde demir oranı yüksektir. Bunun için yeteri kadar kırmızı et ve balık tüketmek kansızlığı önleyecektir. İçeriğinde C vitamini olan meyveler demir emilimini artırırken, demir emilimini azaltan kahve ve çay tüketiminde aşırıya gidilmemelidir. Folik asit düzeyi vücutta düşük ise kan hücresi üretimi azalır. Mercimek, koyu yeşil yapraklı ıspanak ve karalahana gibi sebzeler ile turunçgillerin içeriğinde bulunan folik asidi özellikle gebelik döneminde kadınların alması gerekmektedir. Vücuttaki demir eksikliğini tamamlayan tabletler ya da iğneler kesinlikle kullanılmalıdır. Tablet ya da iğnelerle alınan demir sayesinde 2 ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner."