Sünnet için en ideal zaman 0-2 yaş arası

Sünnet için en ideal zaman 0-2 yaş arası

Sünnet için en ideal zaman 0-2 yaş arası

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Erdem Akkaya, çocuklarda sünnet için en uygun zaman diliminin 0-2 yaş arası veya 7 yaş üstü olduğunu söyledi. Akkaya, özellikle 3-6 aylık dönemdeki sünnetlerde iyileşmenin çok hızlı olduğunu belirtti.

Okulların tatil olması ve pandemi kısıtlamalarının kalkması nedeniyle birçok erkek çocuk sünnetçinin yolunu tutuyor. Sünnetin steril ortamda ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekirken, dönem olarak da 0-2 yaş arası ile 7 yaş üstü tavsiye ediliyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömür Erdem Akkaya, özellikle yenidoğan olarak adlandırılan 3-6 aylık dönemin sünnet için en uygun zaman olduğunu söyledi. Akkaya, "Bu zaman diliminde çocuk lokal anestezi altında rahatlıkla sünnet edilebilir. Yaranın iyileşmesi çok hızlı olur. Yara kabuk tutmaz ve pansuman da olmayacağı için sünnet çabuk atlatılır" dedi.

ÇOCUK SÜNNETE HAZIRLANMALI

Bir diğer uygun zamanın ise 7 yaş sonrası olduğunu belirten Op. Dr. Akkaya, "Bu süreçte çocuğun toplumsal değer yargıları oturmaya başlamıştır. Sünnetin ne olduğunu, niçin yapıldığını, herkesin sünnet olduğunu bilir ve bu süreçte çocuğu sünnete hazırlamak daha kolaydır. Sünnet toplumumuzda büyüme, gelişme, erkekliğe ilk adım, güç anlamları taşır. Eğer çocuk sünnetten önce sosyal olarak iyice hazırlandıysa, sonrasında psikolojik veya travmatik olarak etkilenmez" diye konuştu.

3-5 YAŞ ARASI BAZI SORUNLAR OLABİLİR

Türkiyede çocukların 3-5 yaş arasında da sünnet olduklarını, çok tavsiye edilmese bile bu süreçte de çocuklarda kalıcı psikolojik bir etki görülmediğini anlatan Op. Dr. Akkaya, "Bu yaş grubunda sünnetten sonra karakter ve şüphe duyguları biraz daha fazla olmaktadır. Çocuk, beden biçimini kaybettiğini düşünebilir. Sünnetten sonra 'bunu tekrar yerine takın' gibi şikayetlerle bize gelebilir. Eğer çocuk sünnete hazırsa sünnet süreci çok kolaylıkla atlatılabilir. Ama eğer hazırlanmamışsa, bilmeden sünnete girerse; kendini kandırılmış, vücut bütünlüğü bozulmuş olarak hissedilebilir. Benim önerim, ya küçükken 6 aya kadar yaptırılması ya da 7 yaşından sonra yaptırılması. Ama eğer yaptırmak zorunlu olunursa aradaki yaşlarda da yaptırılabilir" şeklinde konuştu.

SAĞLIK AÇISINDAN BİRÇOK YARARI VAR

Sünnetin idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere birçok konuda sağlık için gerekli bir operasyon olduğunu belirten Op. Dr. Ömür Erdem Akkaya, "Sünnet derisi idrar yolunda enfeksiyon yaratan mikropların barınması için uygun bir ortamdır. Genel olarak sünnet derisinin uzaklaştırılması ile bakteri birikiminin önlenmesi ve idrar yolu enfeksiyonun azaltılabileceği düşünülür. 1 yaşından sonra yapılan sünnetlerin, idrar yolu enfeksiyonundan yüzde 85 oranda koruyucu etkisi olduğu gözlenmiştir. Ayrıca sünnet işleminin bireyde birçok ürolojik yararı bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.