Hipertansiyon nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon nedir? Belirtileri Nelerdir?

Genelde ileri yaşlarda görülen bu sağlık sorunu ideal kilo aralığının dışında olmak ve beslenme alışkanlığı ya da genetik faktörlerden oluşabilmekte. Genelolarak yaygın olan bu hastalık ülkemizde 15 milyon kişide görülmektedir. Ancak hastaların %95’lik kısmında hipertansiyonun nedenleri bilinmemektedir. Gelin hipertansiyonun ne şekilde oluştuğunu ve neden oluştuğunu hastane doktorlarımızdan İç Hastalıkları Uzm Dr. Taylan FALAY' dan öğrenelim.

Hipertansiyon Nedir?

Kanın atardamar duvarına yaptığı basınca tansiyon demekteyiz. Bu duvara yapılan en düşük basınç ise diyalostik kan basıncı, yani küçük tansiyon, bu duvara yapılan en büyük basınca ise sistolik kan basıncıdır. Buna da büyük tansiyon demektir.

Kan basıncındaki normal değerlerde küçük tansiyon 80, büyük tansiyon ise 90 olarak bilinmektedir. Büyük tansiyonun 140 limiti üzeri veya küçük tansiyonun 90'ın üzerinde olması yada bu iki değerin de birden yüksek olmasına hipertansiyon denmektedir.

Hipertansiyon Neden olur?

Hipertansiyon nedenleri yüksek tuz alımından stresli yaşam tarzına kadar uzanıyor. Obezite, ailede yüksek tansiyon geçmişinin bulunup bulunmaması, şeker hastalığı, hareketsiz bir yaşam sürdürülmesi ve genetik bozuklukların yanı sıra, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi bazı minerallerin yeterli alınmaması, aort darlığı gibi birçok etmen de yüksek tansiyonun ortaya çıkışında ciddi etkisi bulunan faktörler. Ayrıca ağrı kesici ve doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçlar da kimi insanlarda kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olabiliyor.

Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyonun en açık olan belirtileri enseden başa doğru oluşan ağrı, burun kanaması, kulaklarda uğultu ve çınlama ile baş dönmesidir. Bunların yanı sıra sık idrara çıkma, terleme, çarpıntı, kas zayıflığı, kaslarda kasılma atakları, horlama ve uyku halinde nefes darlığı gibi belirtilerden birkaçının varlığı da aklınıza yüksek tansiyon ihtimalini getirmeli.

Hipertansiyonun yaygınlık derecesi

Hemen bütün ülkelerde yapılan tarama sonuçları, erişkin populasyonun yüzde 15-25 kadarında kan basıncının yüksek olduğunu göstermiştir. Hipertansiyonun görülme sıklığı yaşla birlikte artar. 50 yaşına kadar erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. 50 yaşından sonra ise oran kadınlarda daha fazladır. 

Hipertansiyona ne iyi gelir?

Hipertansiyon tanısı konmadan ve hipertansiyon ilaçları almak zorunda kalmadan önce önlem mahiyetinde yapmanız gereken bazı şeyler bulunuyor. İdeal kilo aralığınızın dışına çıkmamak dikkat etmeniz gereken şeylerin başında geliyor. Buna ek olarak düzenli fiziksel aktivite seviyenizi artırmalı, tuz ve sodyum alımınızı kısıtlamalı, posa alımınızı artırmalı ve sağlıklı yağlar kullanmalısınız.

Tedavisi

Tedavide; diyet yapılması (tuz kısıtlaması, kilo almayı engelleyici ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı rejimler), sigaranın bırakılması, egzersiz yapılması ve ilaç kullanılması gibi işlemler yapılmaktadır. Tansiyonun kontrol altına alınması kalp, böbrek, göz, beyin gibi organlarda hasar oluşumunu engellemekte ve ölüm riskini azaltmaktadır.