Kovid aşısı gebe kadınları ve bebeklerini korur

Kovid aşısı gebe kadınları ve bebeklerini korur

Kovid aşısı gebe kadınları ve bebeklerini korur

Bebeklerine zarar vereceği endişesiyle kovid-19 aşısı olmaktan çekinen anne adayları, virüs kaptıklarında hastalık sürecini çok ağır geçiriyor. Manisa'da aşı olan hamile kadın oranı yüzde 30'larda kalırken, kendisi de anne adayı olan Manisa Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Belgin Koçak Yurdakul, aşılarını olduğunu ve tüm hamile kadınlara aşı olmayı önerdiğini söyledi.

Yaklaşık iki yıldır tüm dünyada görülen kovid-19 pandemisi, geliştirilen aşılara rağmen farklı varyantlarla etkisini sürdürüyor. Türkiye'de devam eden aşı seferberliği, aksi kampanyalara rağmen oldukça başarılı. Ancak birçok anne adayı özellikle bebeklerine zarar verebileceği endişesiyla aşılamaya mesafeli duruyor. Manisa'da yaşayan 9 bin civarındaki anne adayından sadece yüzde 30'unun aşı olması, İl Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Tüm anne adaylarına ulaşmaya çalışan sağlık çalışanları, aşı olmanın faydalarını anlatıyor.

'BEN OLDUM, HİÇBİR SORUN YAŞAMADIM'

Manisa Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Belgin Koçak Yurdakul, aynı zamanda bir anne adayı. Aşı olmanın anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Yurdakul, "Tüm hamile kadınlarımıza 12 haftadan sonra aşı olmayı öneriyoruz. Ben şu anda 32 haftalık gebeyim, 20. haftada aşımı yaptırdım, iki hafta sonra da ikinci doz aşıyı yaptıracağım. Aşı nedeniyle gebeliğimde ve bebeğimin durumunda hiçbir sorun yaşamadım. Bebeğimde gelişme geriliği veya suyunda bir azalma yok" dedi.

'AŞININ KORUYUCULUĞU YÜZDE 100'

Kadın doğum uzmanı olarak hastalarından en çok "Aşı yaptırmalı mıyım?" sorusunu duyduğunu belirten Yurdakul, "Anne adaylarımızın kafalarında soru işareti var. Aşı olup olmamayı sorduklarında, rahatlıkla olabileceklirini söylüyorum. Hastalarımı aşı konusunda en güzel ikna etme yolu, 'ben oldum siz de olabilirsiniz' demek. Ben hastalarıma 16. haftadan sonra yaptırıyorum. Aşının yüzde 100 koruyuculuğu olduğunu düşünüyorum. En çok önerilen aşının da biontek olduğunu belirtmek isterim. Koruyuculuk ve sağlık açısından, varyantları karşılayabilme özelliğiyle ben bionteci öneriyorum" diye konuştu.

AŞI OLUNCA BEBEK ANTİKORLU DOĞUYOR

İlk çocuğunu emzirme döneminde aşı olduğunu ve emzirme dönemindeki kadınlara da mutlaka aşı olmayı önerdiğini kaydeden Yurdakul, "Ben aşının koruyuculuğunu bizzat gördüm. Çocuğum çok az maskeyle olmasına rağmen hiç enfekte olmadı, ne bize ne de ona bulaş olmadı. Emziren anneler için de gebe kadınlar için de durum aynı. Aşı olan anne adaylarının bebekleri antikorlu olarak doğuyor. Doğduğu zaman da, yeni doğan kontrolünde sağlık ocağına veya hastaneye götürüldüğünde de bu antikor bebeği koruyor" şeklinde konuştu.

ARTIK CİNSİYETTEN ÖNCE AŞI SORULUYOR

Pandemiyle birlikte anne adaylarının doktorlara en sık sorduğu sorunun da değiştiğini belirten Uzm. Dr. Belgin Koçak Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden en çok 'hocam cinsiyeti ne?' diye sorulurdu. Şimdi 'hocam kovid aşısı olabilir miyim?' diye soruyorlar. Daha önce cinsiyet sorusunun önüne geçebilecek bir soru olacağını hiç tahmin etmezdim. Ama oldu, en çok aşı konusu soruluyor. Tabiki aşının yanı sıra virüsten korunma yöntemleri de çok önemli. Maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Bunları yapıp aşımızı da olmalıyız, önyargılı olmamak gerekir."