Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bir dizi sosyal sorumluluk etkinliği düzenliyor. Bu kapsamda Yunusemre Millet Çarşısı'nda kurulan stantta vatandaşlara konuyla ilgili bilgilendirmede bulunulup, broşür dağıtıldı. Hastane Başhekimi Op. Dr. Mümtaz Kahya, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını vurguladı.

Türkiye'de her 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor ve bunlardan 10'u ne yazıkki hayatını kaybediyor. En yoğun ölüm yaşanan ikinci kanser türü olan meme kanseriyle mücadele için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Ekim ayı boyunca çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi de her hafta salı günü kurulan ve kadınların yoğun ilgi gösterdiği Yunusemre Millet Çarşısı'ndaki Sosyete Pazarı girişinde Meme Kanseri Standı kurdu. Hastanenin sağlık personelleri, pazara alışveriş için gelen vatandaşlara konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu ve broşür taktim etti.

KADINLARDA EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Manisa Özel Grandemical Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mümtaz Kahya da standı ziyaret ederek bir süre vatandaşlara bilgilendirmede bulundu. Manisa'nın en önemli meme kanseri uzmanlarından biri olan Dr. Kahya, meme kanserinin kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğuna ve daha çok ellili yaşlardan sonra görüldüğüne dikkati çekerek, erken adet görmeye başlayan, geç adetten kesilen, hiç çocuk doğurmayan ya da 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapan, kilolu ve ışın tedavisi alan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

40 YAŞINDAN SONRA DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ

Türkiye'de 100 bin kadından 22'sinin meme kanserine yakalandığına, 10'unun ise bu nedenle hayatını kaybettiğine işaret eden Dr. Kahya, "Kadınların meme kanserine karşı önlemlerini alarak düzenli kontrol yaptırmaları gerekiyor. Erken teşhis edildiği taktirde meme kanserine yakalanan kişilerin büyük bir bölümü kurtarılabilmektedir. Hiçbir belirtisi yokken tespit edilip çok basit cerrahi girişimlerle tedavi edilebilir. Düzenli doktor muayenesi, 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi dediğimiz meme filminin çekilmesi önemlidir. Tarama yöntemleri meme kanserinden ölümleri azaltmaktadır" dedi.