Öğrencilere organ bağışı eğitimi

Öğrencilere organ bağışı eğitimi

Öğrencilere organ bağışı eğitimi

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde organ bağışıyla ilgili bilgilendirmeler yapıyor. Grandmedical Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Hediye Gördes, Dünya Organ Bağışı etkinlikleri çerçevesinde Gediz Anadolu Lisesi öğrencilerine organ bağışının önemini anlattı.

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi, 3-9 Kasım Dünya Organ Bağışı Haftası'nde bir dizi sosyal sorumluluk etkinliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda, Gediz Anadolu Lisesi öğrencilerine organ bağışının önemi anlatıldı. Okulun konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Grandmedical Hastanesi Hastanelik Hizmetleri Müdürü Hediye Gördes, görsel sunum eşliğinde bilgilendirmede bulundu. Gördes, tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu anlattı ve ülke genelinde binlerce hastanın organ bağışı beklediğini hatırlattı.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi ise organ bağışıdır. 238 sayılı yasaya göre 18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye'de böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyenler, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler.