Meningokok enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalı: Menenjit aşısı çok önemli

Meningokok enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalı: Menenjit aşısı çok önemli

Meningokok enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalı:  Menenjit aşısı çok önemli

Menenjitin nedenleri arasında olan meningokok enfeksiyonları, dünyada halen çocuk ve gençlerin en önemli ölüm sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Özel Grandmedical Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Çiğdem Nükhet Yüksel, meningokok enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması ve aşının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Özel Grandmedical Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Çiğdem Nükhet Yüksel, 3 ay ile 1 yaş arasındaki bebeklerde sıkça görülen ve 5 yaşından sonra azalan meningokok riskinin, 15-25 yaş arasında tekrar artış gösterdiğini belirtti. Yüksel, "Bu konuda dünyada her yıl 500 bin vaka bildirilmekte ve yılda ortalama 50 bin ölüm yaşanmaktadır. Meningokokal enfeksiyonlarda en iyi tedavi koşullarında bile yüzde 10-15 arasında ölüm vakaları görülüyor. Yaşayanlarında yaklaşık yüzde 20’sinde sağırlık, zeka geriliği, havale, uzuv kaybı gibi kalıcı sorunlar oluşuyor" uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'DE, AVRUPA’DAN 10 KAT FAZLA

Türkiye'de sıklığı 100 binde 0.3 ile 0.6 arasında olan hastalık oranının, Avrupa ülkelerine göre 10 kat daha fazla olduğunu kaydeden Yüksel, meningokokal hastalıklara yol açan 13 bakteri grubu tanımlandığını belirterek "En sık hastalık oluşturan serogruplar (bakteri grupları) A, B, C, Y, W135 ve X’tir. Serogruplar coğrafi bölgelere ve yaş gruplarına göre farklı dağılım göstermektedir. Ülkemizde en sık serogrup B ve W135 ile ilişkili hastalık görülmektedir. Serogrup A ve Y nadirdir. Serogrup C ile ilişkili hastalık ise görülmemektedir" diye konuştu.

RUTİN AŞI PROGRAMINDA YOK

Tüm meningokok serogruplarını kapsayan bir meningokok aşısı olmadığını anlatan Yüksel, aşının dünyada birçok ülkede rutin uygulandığını ancak Türkiye'de rutin aşı programında bulunmadığı için özel aşı kapsamında olduğunu söyledi. Türkiye’de 4 tip meningokok aşısı olduğunu anlatan Yüksel, aşı sonrası nadiren ateş, aşı uygulama alanında şişme, kızarıklık, sertlik ve ağrı görülebildiğini ancak aşı yapılmadığı taktirde hastalığın çok ağır bir tabloya neden olunabileceğini ifade etti. Yüksel, özel aşı kapsamına girse de çeşitli risklere karşı meningokok aşısının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgularken, "Aksi taktirde çocuklarımızı önlenebilir bir hastalıktan dolayı kaybedebiliriz" uyarısında bulundu.