Uzmanlar güvenli gebelik için kovid-19 aşısı öneriyor: Hamileler de aşı olmalı

Uzmanlar güvenli gebelik için kovid-19 aşısı öneriyor: Hamileler de aşı olmalı

Uzmanlar güvenli gebelik için kovid-19 aşısı öneriyor: 	Hamileler de aşı olmalı

Kovid-19 pandemisiyle mücedele çerçevesinde aşı kampanyası devam ederken, hamile kadınların da kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı için aşı olmaları öneriliyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Çelik, korona virüsün kişinin sağlığının yanı sıra düşük ve ölü doğum riskini de artırdığını, bu nedenle hamilelerin 3 aydan sonra kovid-19 aşısı yaptırmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

Kovid-19 pandemisinin kontrol altına alınması için birçok ülkede aşı seferberliği sürüyor. Uzmanlar aşı olmanın yoğun bakım hastası ve ölüm oranlarını çok düşük seviyelere indirdiğini vurgularken, aşı karşıtı bazı görüşler de mevcut. Kadınların, hayatlarının en özel dönemi olan hamilelikte aşı yaptırıp yaptırmaması konusu da sıkça gündeme gelen konulardan biri. Gelişmiş ülkelerin tümünde ve Türkiye'de ilgili resmi kurumlar hamile kadınların aşı yaptırmaları gerektiği kaydediyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Çelik de, hastalarına özellikle 3 aydan sonra mutlaka aşı yaptırmalarını önerdiğini söyledi.

KOVİD GEÇİRENLERDE DÜŞÜK RİSKİ ARTIYOR

Uzm. Dr. Çelik, "Araştırmalar gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artmaktadır. Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir. Aşıdan ötürü Kovid-19 olamazsınız. Çünkü Kovid-19 aşıları canlı koronavirüs içermez. Kovid-19 aşıları, gebelere veya gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olduğu bilinen maddeler içermez" dedi.

3 AYDAN SONRA AŞI YAPILABİLİR

Özellikle, şiddetli Kovid-19 hastalık riski daha yüksek olan hipertansiyon, astım, kalp, diyabet türü hastalıkları olan kişiler ile sağlık veya sosyal bakım çalışanı ve vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olan hamilelerin aşı olması gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Çelik, "Gelişmiş ülkelerden gelen güvenlik izleme verilerinin çoğu BioNTech ile ilgili olduğundan, gebeler aşı yaptıracaksa BioNTech tercih edilmelidir. Kovid-19'un gebeliğin son döneminde daha ciddi komplikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle gebelerin aşılarını 12. gebelik haftası sonrasına ertelemelerini öneriyoruz" diye konuştu.