Soğuk havalarda kalp krizine dikkat

Soğuk havalarda kalp krizine dikkat

Soğuk havalarda kalp krizine dikkat

Manisa Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bahadır Çöllü, kış aylarında kalp krizi riskinin diğer aylara oranla yüzde 30 oranında arttığını söyledi. Soğuk havalarda kan damarlarındaki büzüşme ve daralmanın kalp krizi başta olmak üzere inme ve akciğerde pıhtıya neden olabileceğini belirten Çöllü, özellikle ani sıcaklık düşüşlerinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Manisa Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bahadır Çöllü, kalp rahatsızlığı bulunanların kış aylarında dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Soğuk havanın etkisi ile kan damarlarında büzüşme ve daralma olduğuna dikkat çeken Çöllü, "Bu daralma kalp ve damar sisteminde bazı sorunlara neden olur. Kalp oksijen bakımından zengin kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Koroner arterlerdeki daralma göğüs ağrısına neden olabilir. Kalp yetmezliği olan kişilerde semptomların aniden kötüleşmesi, hastaneye yatma riskini ve hatta ölüm riskini artırır. Kanda pıhtılaşma eğilimini artırarak kalp krizi, inme ve akciğer pıhtısı riskini yükseltir. Kalp hastalığı olanlar soğuk havalarda dikkatli olmalıdır. Riski azaltacak önlemler alınmalıdır" dedi.

KIŞIN KALP KRİZİ YÜZDE 30 ARTIYOR

Kış aylarında kalp krizi riskinin diğer aylara oranla yüzde 30 oranında daha fazla görüldüğünü aktaran Çöllü, "Düşük hava sıcaklıklarının yanı sıra hava sıcaklığındaki ani dalgalanmalar ve kuvvetli rüzgar da kalp krizi riskini ciddi oranda yükseltiyor. 15 derecenin altındaki ek bir derece sıcaklık düşüşü, riskli hastalarda kalp krizi geçirme olasılığını yüzde 1,6 artırabiliyor. Şeker hastaları, sigara içenler, yüksek tansiyonu olanlar, hareketsiz bireyler ve aşırı kilolu olanlar kalp krizi açısından daha çok risk altındadır. Özellikle, kış aylarında soğukta ağır fiziksel aktiviteler ani kalp krizine yol açabiliyor" diye konuştu.

DIŞARI ÇIKARKEN DİKKATLİ OLUNMALI

Kalp rahatsızlığı yaşayanların soğuk havada geçirilen zamanı sınırlandırmaları ve dışarı çıkarken sıkı giyinmeleri uyarısında bulunan Çöllü, "Özellikle soğuğun olduğu sabah saatlerinde ya da akşam saatlerinde dışarıya çıkmak, spor yapmak doğru bir şey değil. Diğer saatlerde de baş, boyun ve ellerin örtülmesini, zorunlu olarak yapılan aktivite ve egzersizlerin molalar vererek ve daha düşük bir tempoda yapılmasını, rüzgarlı havalarda yapılan aktivitelerde temponun düşürülmesini, aşırı terlememeye ve susuz kalmamaya dikkat edilmesini öneriyoruz" şeklinde konuştu.