Çocuklarda maske seçimi çok önemli

Çocuklarda maske seçimi çok önemli

Çocuklarda maske seçimi çok önemli

Okullarda bazı öğrencilerin kullandığı sıradışı renk ve desendeki maskeler tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Özellikle küçük çocuklar arkadaşlarının ilginç maskelerini inceliyor, kimi zaman deniyor. Bu durum alınan önlemleri etkisiz kılıyor. Manisa Grandmedical Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Mustafa Gülenç, velilerin çocuklara maske alırken dikkat çeken değil iyi koruyan ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Milyonlarca öğrenci pandemide maskeli olarak yüz yüze eğitime devam ediyor. Son dönemlerde sıkça görülen sıradışı maske modelleri, korona virüsün yayılmasına davetiye çıkarıyor. Özellikle okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda renkli maskeler çocukların büyük ilgisini çekiyor. Arkadaşının yüzünde çizgifilm veya masal kahramanı figürlü maske gören bir çocuk bu ilgisini maskeye dokunarak, hatta alıp deneyerek gösteriyor. Çocukların bir oyun olarak sergiledikleri bu durum, eğitim kurumlarında alınan önlemleri anlamsız kılıyor.

KULLANIMI KOLAY VE KORUYUCU OLSUN

Manisa Grandmedical Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Mustafa Gülenç, ailelerin çocukları için çizgi film karakterli veya dikkat çeken çeşitli figürlere sahip maskeler yerine, kullanımı kolay ve koruyucu etkisi yüksek maskeler alması gerektiğini söyledi. Okulların korona virüs açısından riskli bölgelerden biri olduğuna işaret eden Gülenç, "Çocuk arkadaşının yüzünde çizgi film karakterli bir maske görünce ilgi duyuyor. Kimi zaman dokunuyor, kimi zaman alıp deniyor. Bunu bir oyun olarak yapıyorlar. Bu çok riskli bir durum. Sadece korona virüs değil mevsimsel grip veya diğer bulaşıcı hastalıklar da bu şekilde bulaşabilir" dedi.

MASKENİN İŞLEVİ İYİ ANLATILMALI

Öğretmenlerin bu konuda duyarlı olduklarını ancak yine de daha makul olan çözümün çok dikkat çeken maskelerin çocuklara takılmaması olduğunu belirten Gülenç, "Maskeler şekilleri, renkleri ve desenleri itibariyle çocuklar için ilgi çekici, merak uyandırıcı olmamalı. En iyi maske çocuğu rahatsız etmeyen ve koruyuculuğu olan maskelerdir. Ayrıca maskenin işlevi çocuklara iyi anlatılmalı; maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyarak hastalıklardan korundukları yönünde bilinçlendirilmeli" diye konuştu.

YETİŞKİNLER DE DİKKATLİ OLMALI

Yeni varyantlar ve soğuk havalarda kapalı mekanlarda geçirilen sürelerin artmasıyla birlikte vaka sayılarında yeniden hızlı artış yaşandığına da dikkat çeken Manisa Grandmedical Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Mustafa Gülenç, maske kullanımı konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Gülenç, "Hasta veya taşıyıcı olan kişiler toplu alanlarda hapşırma, öksürme veya konuşurken çıkan tükürük ile insanlara kolay şekilde bulaştırabilir. Tükürükten çıkan damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunanlar ağız, burun ve göz mukozalarına elleri ile temas ettiklerinde virüs vücutlarında yaşamaya devam eder. Kalite standartlarına ve hijyen koşullarına uygun şekilde üretilmiş maskeler, salgına karşı büyük oranda koruma sağlar" şeklinde konuştu.